Jogról közérthetően

JOG

JOG

Kft.-k tőkeemelése 2017-ben

2015. december 11. - Tokár Ügyvédi Iroda, Dr. Tokár Tamás ügyvéd

Cím: Thököly út 58-60. Budapest 1146  E-mail: info@tokar.hu  Telefon: +36 1 343 44 36

Fax: +36 1 343 44 36 Mobiltelefon: +36 70 632 85 52  http://tokar.hu/

A Kft.-k soron következő társasági szerződés-módosításukkal egyidejűleg - legkésőbb 2017. március 15-ig - kötelesek törzstőkéjüket hárommillió forintra felemelni, illetve ha nem kívánnak tőkét emelni, átalakulni. A cégeknek lehetősége van nem vagyoni hozzájárulást szolgáltatni /tehát tárgyi eszközt (autó, ingatlan stb.) bevinni a társaságba/, illetve a változás bejegyzéséhez elegendő az ügyvezetőnek nyilatkoznia a tőkekülönbözet (készpénz) rendelkezésre állásáról.

toke.jpg

A Ptké-módosítás szerint legkésőbb 2017. március 15-ig kell dönteni a tőkeemelésről, tehát a tőkeemelésről szóló döntésig a 3 milliós jegyzett tőke alatti, tőkeemelésről még nem határozott kft-nek nem kell átállnia az új Ptk.-ra. Az új Ptk. szerinti továbbműködésről a kötelező tőkeemelésről szóló döntéssel egyidejűleg kell dönteni. A min. 3 milliós jegyzett tőkével rendelkezők létesítő okiratát 2016. március 15-ig kell módosítani.

A már működő Kft.-k előtt a következő feladat áll:

A legfontosabb, hogy tavaszig találjanak ki*** (és vezessenek végig) minden változást a cégben (székhely, telephely, új tulajdonos, ügyvezetői mandátum-hosszabbítás stb.), hogy ahhoz lehetőleg jó darabig ne kelljen hozzányúlni. A változásbejegyzés 18.000.- Ft-os költsége ugyan nem terheli a céget amennyiben csak a jogszabályváltozásra tekintettel történik a változásbejegyzés, ám az egyéb adatok későbbi változásának illetékköltsége mellett újabb ügyvédi munkadíj is fel fog merülni.

Az apportálás során figyelemmel kell lenni az apport értékének valós érték-megjelölésére, ti. ez az érték biztosítja a hitelezők irányában a fedezetet. Az apport valós értékéért a tagok egyetemleges felelősséggel tartoznak (Új Ptk. HARMADIK RÉSZ X. Cím, XVI. Fejezet 3:99. § (2) bekezdés).

Az újonnan alapítandó Kft.-k előtt álló feladat, illetve a rájuk vonatkozó további kedvezmények:

Miután az új Kft. is létező társaság immár, rá is vonatkoznak a fentebb részletezett szabályok azzal, hogy az újonnan létrejött Kft. esetében további kedvezményeket biztosít az Új Ptk. a pénzbeli betét és az apport rendelkezésre bocsátásával kapcsolatban:

- A pénzbetét kapcsán: A társasági szerződés rendelkezhet úgy, hogy a nyilvántartásba vételi kérelem benyújtásáig be nem fizetett pénzbeli vagyoni hozzájárulás szolgáltatására egy későbbi időpontot jelöl meg. Ebben az esetben a társaság mindaddig nem fizethet osztalékot a tagoknak amíg a pénzbeli vagyoni hozzájárulás befizetése nem történt meg.

- A nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás kapcsán: Az apportot a társaság alapításakor nem kell teljes egészében a társaság rendelkezésére bocsátani.  Ebben az esetben a fennmaradó nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás rendelkezésre bocsátására a társaság nyilvántartásba vételtől számított három évig van lehetőség. (Új Ptk. HARMADIK RÉSZ, XIII  Cím, XXIII. Fejezet  3:162. § (1) bekezdés, 3:163. § (2) bekezdés.) 

*** Igazság szerint 2017. március 15. napjáig be is kellene érkeznie a cégbíróságra az e-aktának, így addigra az okiratszerkesztésnek, aláírásnak, illetékbefizetésnek, és e-akta beküldésének meg kell történnie. A fenti határidő tehát lényegesen rövidebb főleg ha feltesszük, hogy munka is akad a lebonyolítással.

Ügyvédi irodámat tizenhárom éve a foglalkozik napi szinten cégjoggal. Ez alatt az idő alatt számos vállalkozást indítottunk el, illetve alakítottunk át, így bármilyen cégjoggal kapcsolatos kérdésben állunk rendelkezésére.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása