Jogról közérthetően

JOG

JOG

Zártkert eladása

2016. január 19. - Tokár Ügyvédi Iroda, Dr. Tokár Tamás ügyvéd

Cím: Thököly út 58-60. Budapest 1146  E-mail: info@tokar.hu  Telefon: +36 1 343 44 36

Fax: +36 1 343 44 36 Mobiltelefon: +36 70 632 85 52  http://tokar.hu/

(Ezek azok az ügyletek, amelyeknél - nadrágszíjparcellák esetén - többe kerül a leves, mint a hús.)

Az adásvételi szerződést az aláírásától számított 8 napon belül el kell küldeni a jegyzőnek, aki hirdetményi úton 60 napra közzéteszi a földforgalmi törvény szerinti elővásárlásra jogosultak részére.

elado.jpg

A jogosultak 60 napos határidőn belül jelezhetik, hogy élnének e az elővásárlási jogukkal. A jegyző iratjegyzéket készít a beérkezett nyilatkozatokról és azt az eladó részére elküldi a nyilatkozatokkal együtt, illetve ha szükséges, elküldi a mezőgazdasági igazgatási szervnek is, hogy az a jóváhagyási eljárást lefolytathassa. A jóváhagyási eljárás (amely a megyei (fővárosi) földhivatalokhoz tartozik) lezárultáig akár 6-8 hónap is eltelhet, ami alatt függő jogi helyzet áll fenn; minden érintettnek meg van kötve a keze - ezért is hívják a szerződések jogát kötelmi jognak - várva a "csodát", azaz a hatóság döntését. A fenti szabályozással tulajdonképpen ugyanazt az eljárást kell(ene, hamarosan kell is) végigcsinálnia a kiskerttulajdonosnak a zártkertje eladás során, mint a méltóságos úrnak a latifundiumán.

A 2015. évi XLIV. törvény részben megkönnyíti a zártkertek tulajdonos-váltását, hiszen az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény kiegészült a 89/A paragrafussal, és 2015. május 02. napjától hatályos is, amelynek értelmében 2016. december 31-ig a zártkerti ingatlanok művelési ág alól történő kivételét ingyenesen lehet a földhivataloknál kezdeményezni; amivel lényegében a zártkertek kikerülnek a hosszan elhúzódó eljárás alól.  A művelési ág alól történő kivétel iránti kérelmet előzetesen kell benyújtani, amelyre csak 2016. december 31. napjáig van lehetőség.

Ügyvédi irodám lakóingatlanra vonatkozó bérleti szerződések készítésével, továbbá ingatlanra vonatkozó jelzálogjog, haszonélvezeti-, végrehajtási és egyéb ingatlant terhelendő, illetve terhelő jogok bejegyzésével és törlésével is foglalkozik.

WWW.TOKAR.HU

 https://www.facebook.com/ugyved.tokartamas/

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása