Jogról közérthetően

JOG

JOG

Hagyaték

2022. szeptember 30. - Tokár Ügyvédi Iroda, Dr. Tokár Tamás ügyvéd

Hagyaték átadása

 forf.jpg

A vitatott hagyaték (ingóság, életjáradék stb.) nem adható át a hagyatéki eljárásban, az peres úton érvényesíthető.
A hagyatéki eljárás nemperes eljárás, így itt nincs helye bizonyításnak, így ha nem adható át teljes hatállyal pl. az ingóság (vita van az örökösök között), hagyatéki igény van: a hagyaték ideiglenes hatállyal adható át.
Fentieket követően 30 napon belül kezdeményezhet peres eljárást az érdekelt fél a hagyatékátadással szemben. Ha ezt elmulasztja, vagy a keresetét elutasítják, végleges hatályú lesz a korábbi ideiglenes hatályú hagyatékátadás.
Az ideiglenes hatállyal átadott hagyatéki tárgyakat nem lehet elidegeníteni, megterhelni.
Az örökséget visszautasító fél kiesik (sem vagyont, sem tartozást nem örököl), de ez a döntése nem hat ki a leszármazójára.
A nyugdíj nem tárgya a hagyatéknak, azt visszautalják a nyugdíjfolyósítónak; a biztosítás szintén nem, az a kedvezményezetté (pl. leszármazó), de az sem a hagyatékban, a hagyatéki eljárás útján.
Amennyiben az örökösök tudnak hitelezői igényről, adósságrendezési eljárásról (magáncsőd), akkor azt be kell jelenteniük.
Ha utóbb merül fel, hogy van még olyan vagyon a hagyatékban, amit eddig nem vettek leltárba, póthagyatéki eljárást kell lefolytatni.
A hitelezői igényekért az örökösök a hagyaték erejéig (azaz azzal, amit megörököltek), ám a temetési költségekért a saját vagyonukkal felelnek.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása