Jogról közérthetően

JOG

JOG

Ajándék és adásvétel illetéke

2016. február 10. - Tokár Ügyvédi Iroda, Dr. Tokár Tamás ügyvéd

Cím: Thököly út 58-60. Budapest 1146  E-mail: info@tokar.hu  Telefon: +36 1 343 44 36

Fax: +36 1 343 44 36 Mobiltelefon: +36 70 632 85 52  http://tokar.hu/

Kapcsolódó oldalak:

Tekintve, hogy 2014-től a házastársunknak is illetékmentesen ajándékozhatunk***, több tízmilliós nagyságrend környékén már megfontolandó, hogy értékesítés / vásárlás helyett házasságot kössünk a vevővel / eladóval, és az ajándékozást követően elváljunk**** (A vevő /feleség/ a vételárat ajándékozza az eladónak /férj/, az eladó /férj/ pedig az ingatlant ajándékozza a vevőnek /feleség/.) Százmilliós érték után 4 millió forint illetéket kell(ene) leróni adásvétel esetén, míg a válóper illetéke csak 30.000.- Ft. A házasságkötés adminisztrációs költsége, az ajándékozási szerződés és a bontókereset – még 0.9 % - 1 % -os ügyvédi munkadíjjal számolva is - ki kell, hogy jöjjön egymillió forintból. Azaz egy ilyen, jól sikerült házassággal, minden százmillió forinton legalább hárommillió forint költségtételt spórolhat az ingatlant megszerző fél. Miután az illetéket az ingatlant szerző fél fizetné, az eladó részéről gesztus a házasságkötés (hiszen ezzel a vevőnek spórol kivéve persze, ha adóznia kellene az értékesítés után), így a dolog akkor fair, ha a vevő az így megtakarított összegből is visszajuttat az eladónak, azaz a megspórolt összeg adott részét úgyszintén odaajándékozza szeretett hitvesének.

aji.jpg

*** A visszterhes vagyonátruházási illeték általános mértéke 4 %. Ingatlan esetében az 1 milliárd forint feletti rész további  2 % - a, maximum 200 millió forint. Az ajándékozás illetéke 18 %, lakás esetében pedig 9 %. Úgy tűnhet, hogy nem éri meg ajándékozni, és így is van. Általában nem éri meg, mert az általános szabályokat pont úgy szabták, hogy eszébe ne jusson senkinek. Az illetéktörvény 17.§ (1) p) pontja szerint viszont mentes az illeték alól az ajándékozó egyenes ági rokona, illetve házastársa által megszerzett ajándék.

**** Mindez természetesen csak férfi és nő közötti ügylet esetén jöhet szóba, hiszen házasságot csak különneműek köthetnek. Azonos neműek ügylete esetén be kellene iktatni egy eltérő nemű felet - két házasság / két válás - ez pedig igen rizikós, már hogy rászorítani a segítőt, hogy a megállapodás szerint biztosan tovább ajándékozza az ajándékát.

Ügyvédi irodám tizenhét éve foglalkozik ingatlanátruházási és ajándékozási szerződések és egyéb ingatlanügyekkel Budapest területén.

WWW.TOKAR.HU

 https://www.facebook.com/ugyved.tokartamas/

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása