Jogról közérthetően

JOG

JOG

Az életközösség idejének vagyonjogi jelentősége

2024. szeptember 28. - Tokár Ügyvédi Iroda, Dr. Tokár Tamás ügyvéd

A perrendtartás szerint: „Pp. 459. § (2) A bíróság a házasságot érvénytelenítő vagy felbontó ítéletében megállapítja az életközösség fennállásának időtartamát… „

A fenti eljárási szabálynak abból a szempontból van nagy jelentősége, hogy az életközösség alatt vagyonközösség keletkezik, ám sokan abból indulnak ki, hogy a vagyonukat házasságkötésük előtt szerezték, így az különvagyonnak minősül.

Csakhogy a Ptk. szerint: „ Ptk. 4:35. § (1) A törvényes vagyonjogi rendszer az életközösség kezdetétől hatályosul akkor is, ha a házastársak a házasságkötés előtt élettársakként éltek együtt. A házasság megkötésével az életközösség létrejöttét vélelmezni kell.”

Azaz, ha a házasságot megelőzően a felek „együtt éltek” és ezen együttélést házasság követte (nyilván egymással), akkor a házasság előtti és utáni együttélés ideje házassági vagyonjog szempontjából egybeolvad.

A házassági bontóper (házasság felbontása, szülői jog, kapcsolattartás, tartásdíj, lakáshasználat és igény esetén házastársi tartás kérdései) és a házassági vagyonjogi per két külön dolog, egymástól függetlenül és időben elkülönülten is folyhat, de az életközösség időtartamát az előbbi bíróság mondja ki, a vagyonjogi per bírósága ezen időszakhoz már kötve van.

Ha tehát házastársunk azzal áll elő, hogy „ Tudjuk le gyorsan a válást, mondjunk valami fix időpontot az életközösségünkre, úgy sem számít… ”, érdemes résen lenni, mert ha beleegyezünk egy tetszőlegesen bővített életközösségi időszakba - ami már vagyonközösségi időszak is lesz egyben -,  az ezen időszak alatt (bármelyik házasfél által) szerzett ház, kocsi stb. is közös lesz.

Könnyen lehet, hogy a „gyorsan letudott” bontópert követően (akár sok évvel később) áll elő az ex, hogy „akkor rendezni kellene a vagyonközösségünket is..”, és csak akkor esik le a házastársának, hogy épp ezért bővítette az életközösség idejét anno a volt házastárs, hogy az akkori vagyonszerzés már beleessen ezen időszakba, és igényt formálhasson utóbb a házasságot megelőző együttélés alatt szerzett vagyon felére is.

A fenti hiba (szinte) jóvátehetetlen, mert az életközösség időtartama - jogerős ítéletbe foglalva - „szentírás”, az nem támadható utóbb; főleg akkor nem, ha felek egyezségkötését követően hagyta jóvá annak időszakát a bíróság:

Polgári Perrendtartás: „461. § A házasságot érvénytelenítő vagy felbontó ítélet ellen az érvénytelenítés vagy felbontás kérdésében perújításnak és felülvizsgálatnak helye nincs.”

WWW.TOKAR.HU

https://www.facebook.com/ugyved.tokartamas/

Kapcsolódó anyagok:

Bontóper költségei

Tizennégy éves gyermek elhelyezése

Életközösség

Tartásdíj mértéke

Gyermekelhelyezés

Kapcsolattartás újraszabályozása

Kapcsolattartás, tájékoztatási kötelezettség

Gyermektartásdíj

Bontóper Egyezsége

Szülői Felügyelet és tartásdíj megváltoztatása

Szülői felügyeleti Jog

Szülői felügyelet (I.), tartásdíj (II.), kapcsolattartás / folyamatos - időszakos / (III), lakáshasználat (IV.) – egyezség

Közös megegyezéses bontás

Apaság vélelme

Házassági vagyonközösség megszűnése

Egyezség házassági bontóperben

A házastársi közös vagyon megosztása

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása