Jogról közérthetően

JOG

JOG

Bontóper költségei

2023. február 03. - Tokár Ügyvédi Iroda, Dr. Tokár Tamás ügyvéd

1. A házassági bontóper illetéke 30.000.- Ft (1990. évi XCIII. törvény  az illetékekről 43. § (1) „ A házassági bontóper illetéke 30 000 forint.  (2) A házassági perben érvényesített lakáshasználat rendezése iránti igény pertárgyértékét az illeték megállapításánál nem lehet külön figyelembe venni. Ha a fél egyéb vagyonjogi igényt érvényesít, ez után csak a házassági per illetékét meghaladó részt kell megfizetni.”), ezt az összeget a peres eljárást kezdeményező fél előlegezi.

 

2. Ha gyerek született a házasságból az alábbi kérdésekben kell még döntést hoznia a bíróságnak (lakáshasználat kérdésének hiányában):

 

  • szülői felügyeleti jog gyakorlásának rendezése,

  • gyermektartásdíj megfizetésére kötelezés,

  • kapcsolattartás szabályozása.

A szülői felügyeleti jog gyakorlásának rendezésének pertárgy értéke az Itv. 39.§ (3) bek. a) szerint 350.000.-Ft, a 2017. évi CXXVIII.tv.3.§.(1) bek. b) alapján viszont tárgyi költségfeljegyzési jog illeti a peres felet, így ezt az illeték összegét – 350.000.- Ft 6%-a, 21.000.- Ft - nem kell előzetesen megfizetnie.

 

A gyermektartásdíj megfizetésére kötelezés pertárgy értéke Pp.21.§. (3) bek. a) alapján a havi tartásdíj összegének tizenkétszerese, ez az összeg lesz az illeték alapja, annak 6%-a az illeték összege, a 2017.évi CXXVIII.tv.3.§. (1) bek .c) alapján viszont tárgyi költségfeljegyzési jog illeti meg illeti a peres felet így ezt az illeték összegét nem kell előzetesen megfizetnie.

 

A kapcsolattartás szabályozása esetén a pertárgy értéke az Itv.29.§. (3) bek. a) szerint 350.000.-Ft, a 2017. évi CXXVIII.tv.3.§.(1) bek.b) alapján viszont tárgyi költségfeljegyzési jog illeti a peres felet, így ezt az illeték összegét – 350.000.- Ft 6%-a, 21.000.- Ft - nem kell előzetesen megfizetnie.

Fentiek az eljárás költségei, az ügyvédi munkadíj összege a felek megállapodásán múlik.

 

WWW.TOKAR.HU

https://www.facebook.com/ugyved.tokartamas/

Kapcsolódó anyagok:

Bontóper költségei

Tizennégy éves gyermek elhelyezése

Életközösség

Tartásdíj mértéke

Gyermekelhelyezés

Kapcsolattartás újraszabályozása

Kapcsolattartás, tájékoztatási kötelezettség

Gyermektartásdíj

Bontóper Egyezsége

Szülői Felügyelet és tartásdíj megváltoztatása

Szülői felügyeleti Jog

Szülői felügyelet (I.), tartásdíj (II.), kapcsolattartás / folyamatos - időszakos / (III), lakáshasználat (IV.) – egyezség

Közös megegyezéses bontás

Apaság vélelme

Házassági vagyonközösség megszűnése

Egyezség házassági bontóperben

A házastársi közös vagyon megosztása

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása