Jogról közérthetően

JOG

JOG

A gyermektartásdíj állam általi megelőlegezése

2023. május 12. - Tokár Ügyvédi Iroda, Dr. Tokár Tamás ügyvéd

2023. január elsejétől változtak a gyermektartásdíj állam általi megelőlegezésének szabályai: mostantól már nem vizsgálják a kérelmező anyagi helyzetét. A gyermektartásdíj állam általi megelőlegezését a gyámhivataltól kell kérni ezen a formanyomtatványon.

66666.jpg

Az előlegezésre akkor van mód, ha van: 

- jogerős bírósági ítélet/egyezséget jóváhagyó végzés, amiben megállapították a gyermektartásdíj összegét,

 - a gyermektartásdíj behajtása átmenetileg lehetetlen, azaz a jogosult szülő kezdeményezte a megállapított tartásdíj végrehajtás útján történő érvényesítését és az nem vezetett eredményre.  (Tehát járt már a végrehajtónál és a végrehajtó kiállította a végzést a követelés behajthatatlanságáról. )

A gyermektartásdíj megelőlegezésére a gyermek nagykorúvá válása után is van mód  addig az időpontig, ameddig a középfokú nappali oktatás szerinti tanulmányokat folytat, de legfeljebb a gyermek huszadik évének betöltéséig. A gyermektartásdíj megelőlegezése iránti eljárás a nagykorúvá vált gyermek kérelmére is indulhat.

 

A megelőlegezett tartásdíj összege:

A gyámhatóság a bíróság ítéletében / végzésében (egyezség) meghatározott tartásdíjat előlegezi meg azzal, hogy a megelőlegezett gyermektartásdíj összege nem haladhatja meg gyermekenként a kötelező legkisebb munkabér 30 %-át.

2022. évben a minimálbér a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 703/2021.(XII.15.)Korm. rendelet 2. § (3) bekezdésének a) pontja értelmében 200.000.- Ft, így a megelőlegezhető gyermektartásdíj legmagasabb összege gyermekenként 60.000.- Ft/hó összeg lehet, amennyiben ilyen összegű tartási kötelezettséget állapított meg a bíróság a különélő szülő terhére.

Ha a tartásdíj összege változik, akár csökken, akár emelkedik, a megelőlegezés összegét a gyámhatóság  felülvizsgálja és az ellátást a változás időpontjára visszamenőlegesen  módosított összegben rendeli folyósítani.

WW.TOKAR.HU

https://www.facebook.com/ugyved.tokartamas/

Kapcsolódó anyagok:

Bontóper költségei

Tizennégy éves gyermek elhelyezése

Életközösség

Tartásdíj mértéke

Gyermekelhelyezés

Kapcsolattartás újraszabályozása

Kapcsolattartás, tájékoztatási kötelezettség

Gyermektartásdíj

Bontóper Egyezsége

Szülői Felügyelet és tartásdíj megváltoztatása

Szülői felügyeleti Jog

Szülői felügyelet (I.), tartásdíj (II.), kapcsolattartás / folyamatos - időszakos / (III), lakáshasználat (IV.) – egyezség

Közös megegyezéses bontás

Apaság vélelme

Házassági vagyonközösség megszűnése

Egyezség házassági bontóperben

A házastársi közös vagyon megosztása

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása